Wat is Chiropractie?
Chiropractie is een manuele therapie waarbij wij het lichaam bekijken in zijn geheel om zo tot de oorzaak van de klacht(en) te komen. We richten ons dus niet enkel en alleen op een afzonderlijke aandoening, maar bekijken het menselijk lichaam in zijn totaliteit.
Ontstaan chiropractie
Chiropractie is ontstaan eind 19de eeuw in de USA, Iowa.
Sinds 1915 is chiropractie naar Europa overgewaaid. Zij is dus een tamelijk jonge tak van onze gezondheidszorg.
Chiropractie is een medische discipline die zich richt op de relatie tussen het bewegings- en zenuwstelsel en onderzoekt hoe deze relatie een invloed kan hebben op de algemene werking van het lichaam. Zij spoort dus met andere woorden de communicatiestoornissen tussen beiden op.
Werking chiropractie
Het zenuwstelsel bestaat uit twee grote componenten: enerzijds het centrale deel (de hersenen in het algemeen en het ruggenmerg) en anderzijds het perifere deel (de zenuwuitlopers), die nauw in contact staan met het bewegingsstelsel. Dit laatste omvat de wervelkolom en gewrichten met bijhorende ligamenten, spieren en fascia (bindweefsel rond spieren, botten en gewrichten).
Tussen beide stelsels is er een doorlopende overdacht van informatie. Indien een wervel niet correct beweegt, geeft dit een foutieve info aan het centrale zenuwstelsel, waardoor een miscommunicatie kan ontstaan. Kortom, indien we een goeie input hebben, zal de output correct zijn en vice versa. Dit leidt tot het optimaal functioneren van het lichaam en dus een goede algemene gezondheid.
Oorzaken die deze overdracht kunnen verstoren, zijn:
- Trauma (whiplash, tilincident, verstuiking voet, langdurig verkeerde houding, …)
- Voeding (allergieën, intoleranties, ongezonde voeding …)
- Mentale gezondheid (stress, emoties, gedachtegang …)
Behandelfases
Een behandeling wordt over het algemeen opgedeeld in drie fases. Elke van deze fases verschilt van persoon tot persoon en is specifiek voor zijn/haar symptomatologie.
Initiële fase
Dit is een intensieve maar passieve fase voor de patiënt. Het te bereiken doel is hier de symptomen te verlichten en zo het lichaam op een beter functioneren voor te bereiden.
Stabiliserende fase
Eenmaal de hoofdklacht is afgenomen, wordt de bezoekfrequentie verminderd maar actiever voor de patiënt (hij zal zelf actie ondernemen om zijn toestand te verbeteren en te stabiliseren). In deze fase gaan we op zoek naar achterliggende oorzaken van de symptomatologie. Het kan gaan om aanpassingen van de eetgewoonten, houdingsadvies, lichaamsbeweging, denkwijze, enz. Hier kan er uiteraard beroep gedaan worden op andere beroepsexperten zoals : een voedingsdeskundige, psycholoog, podotherapeut, huisarts, kinesitherapeut, optometrist…
Onderhoudsfase
In deze fase schenken we vooral aandacht aan het behouden van een goede functionele werking van het lichaam en het voorkomen van klachten. Om te vermijden dat klachten exponentieel toenemen, kunnen we bijkomende consultaties inlassen. Zo werken chiropractor en patiënt samen actief aan een betere gezondheid.